Architectuur

Als alle kavels verkocht zijn en alle huizen gebouwd, hebben in Roombeek uiteindelijk 400 zelfbouwers hun droomhuis gebouwd. 400 zelfbouwers betekent ook 400 verschillende voorkeuren en smaken. Lopend door Roombeek valt dan ook direct op dat er een zeer variërend aanbod van architectuur te vinden is. De Bamshoeve is hier een goed voorbeeld van: hier staan architectenwoningen naast catalogusbouw. De Lonnekerspoorlaan werkt ook mee aan deze variatie in bouw, maar met één gezicht. Alle woningen aan de Lonnekerspoorlaan vormen één geheel.

Drie centrale assen

RoombeekRoombeek is opgebouwd aan de hand van drie centrale lijnen/ assen in de wijk. Dit zijn de Lonnekerspoorlaan, de Roomweg en de Museumlaan. De Lonnekerspoorlaan gaat helemaal van het zuiden van Roombeek naar het noorden richting Lonneker en bestaat uit één lange buslaan. De Roomweg vormt de commerciële as en de Museumlaan verbindt Roomweg via de culturele mijl met de binnenstad van Enschede.

Om deze assen heen is Roombeek opgebouwd met behulp van een schervenstructuur. Bij de invulling van deze zogenaamde scherven is de architectuur aan de randen meer gestuurd, wat zorgt voor een stedelijke uitstraling. In de binnengebieden is deze sturing losgelaten, waardoor er zeer variërende woningen te bezichtigen zijn.

Rondleidingen

Er zijn diverse gidsen die rondleidingen geven in de wijk. Zij vertellen meer over de geschiedenis en loodsen je langs de leukste en mooiste plekken van het huidige Roombeek.

Op de website van Uit in Enschede vind je een plattegrond van Roombeek en een overzicht van rondleidingen door Roombeek.